30 Mayıs 2014 Cuma

Gizli Dv kameralı kol saatini sizler için inceledik..

Merhaba arkadaşlar bu cihazı iki gün önce aldım araştırdım ve hiçbir yerde bu saatler adına bir paylaşım yok birazdan sizlere tüm detaylarıyla birlikte bu cihazların özelliklerini artılarını eksilerini inceleyeceğiz.

Ayrıntılı Özellikler:
Cihazı şöyle bir tanıtalım günümüze uyarlanmış basit ve şık dizaynı ile normal bir saatden tamamen farksız kol saati.
Video , fotoğraf ve ses kayıt yapabiliyor üzerinde iki adet adet tuş ve birde mikrofon çıkışı mevcut.
içine özel olarak yerleştirilmiş bir çip ve dv kamera ile çekim yapıyor saatin en önemli özelliği video kaydından bağımsız olması. yani normal pilli saat ile kamera fonsiyonu ayrı olarak tasarlanmış kamera çipine birşey olsa dahi saat özelliği halen çalışır durumda.


• Video formatı: AVI
• Video Code: M-JPEG
• Video çözünürlüğü: 640x480
• Fotoğraf çözünürlüğü: 1280x960
• Video oynatım hızı: 30fps
• Bellek: 8GB (Dahili)
• Resim formatı: JPG
• Görüntü oranı: 4:3
• Pil kapasitesi: 280mAh
• Çalışma süresi: 115 dakika
• Gerilim Şarj: DC-5V
• Arayüz tipi: Mini 4Pin USB
• Depolama desteği: NAND flaş
• Pil tipi: Yüksek kapasiteli lityum polimer
• Desteklenen sistemler: Windows me/2000/xp/2003/vista; Linux ve üzeri


Paket içeriği:

• 1x Çok fonksiyonlu Kol Saati
• 1x USB kablosu
• 1x Kullanım kılavuzu














Bu cihazın +ları 

Açıkcası kalitesi bu kadar minik bir cihaz için harika diyelibilirim ama yanlış anlaşılmasın bazı arkadaşlara çok kötü gelebilir nedeni belki ellerinde profosyonel kameralar vardır ama benim bu cihazınb kalitesini beğenmemin tek sebebi bu cihazın çok minik oluşudur ani bir elektrikçi olarak bu kadar küçük cihazın böyle kalitede çekmesi çok güzel yani piyasada satılan samsung replika malzemelerin kameralarından daha iyi diyebilirim.
Ses kalitesi olduklça iyi ama profosyonel cihazlarla karşılaştırılmaz bile , dediğim gibi ses kalitesi beni tatmin etti ama sizleri ediyor mu bilemiyorum. Ayrıca ses kayıt olarak basit bir somun tasarlanmış üzerinde minik bir delik bulunan bu somunu çıkartıp takarak ses tonunu değiştirebilirsiniz aşağıda video , fotoğraf ve ses kaydını ekledim tamamen cihaz tarafından çekilmiş medialardır. Ses kayıt yaparken sizler için bu somunu ilk başlarda takılı iken ortalarında çıkardım ve en sonunda tekrar taktım. Buda +bir yön.
Ve bu cihazın en önemli yanı kullanımı kolay ve oldukça gizli olmasıdır öyleki bir kimseyi bu saat ile çektiğinizde kesinlikle anlamaz çünki çekim esnasında hiçbir ışık yanmamakta
Saatin en önemli özeliği de pilinin yüksek kapasitede olması yani saat 280 mah ve bu sebeple en az 2 3 saat kayıt yapabilirsiniz.
Satin içinde herhangi bir nandflash yok yaniğ yerleştirilmiş hafıza yok tamamen piyasada satılan microsd kart yerleştirilmiş fotoğraflarda da görülüyor zaten bu özelliği sayesinde cihazınız uzun süre suda kalsa bile hafızaya hiçbirşey olmaz.

Bu cihazın -leri.
Kesinlikle su geçirir öyle yada böyle cihazın altında bir lastik var ve usb giriş somunundada lastik var ama mikrofon somununda delik var.
Cihaz taşıma sırasında yada kullanım esnasında ses kayıdını yapan elektret mikrofonun kayması sonucu mkrofon cihazın içine kayıyor buda size su altında ses kaydı yapıyormuşsunuz gibi his veriyor.
Cihaz bana göre biraz kalın geldi ama gerekli bir kalınlılık değil.  Yani dahada küçükltme imkanları var.
Cihazın usb si piyasaki usb kablolarından tamamen farklı yapıdo o sebeple kaybetmeniz durumda saati şarj edemiyorsunuz.
Cihazın bahsediği gibi donanım olarak hd video kaydı yapmıyor yani yazılımsal olarak yapıyor ama kalite donanım olarak yazıldığı gibi değil buda demek oluyorki bilgisayar ortamında hd olarak açılan görüntünün sadece büyütülmüş 240*320px lik bir görüntü olduğunu görüyorsunuz. Fakat bu sadece video çekerken.
Saat de ilk ses kaydını yaparken açıkcası hayal kırıklığına uğradım, çünki sesi sanki su altında çekmişim gibi bir ton verdi ve sesler anlaşılmıyordu,sebebini cihazın içini açınca anladım mikrofon cihazın içine kaçmış yani saatin kenarında olması gerekirken içinde ortasında biryerde buda sesin boğuk çıkmasına neden oluyordu saati geri takarken mikrofonu yerine otuturdum ve üzerine silikon çektim şimdi daha iyi oldu.
Gizli kameralı kol saati nasıl çalışır. 

Saat elinize ilk geldiğinde nasıl çalıştığını anlayamıyorsunuz çünkü çekim esnasında hiçbir ışık yanmıyor. Peki bu saati nasıl çalıştırabiliriz ?
Üzerinde  kamera mod. tuşu ve on/off tuşu mevcut önce saatin on/off tuşuna basılı tutuyorsunuz o esnada kırmızı ve mavi ledler aynı anda 2 saniye yandıkdan sonra artık sürekli mavi yanmaya başlıyor bu esnada saatiniz açık ve hiçbir işlem yani kaydetme yapılmıyor bu esnada aynı tuşa bir kere basarsanız mevi led ışık yanıp söndükten sonra video kaydı başlıyor. video kaydını bitirmek için yine aynı tuşa basılı tutarsanız video duruyor ve saat kapanıyor.
Fotoğraf çekmek için yukarıdaki gibi cihazı açtıktan sonra yani mavi led ışık sürekli yanmaya devam ederken kamera mod tuşuna bir kere basarsanız bir görüntü alırsınız. Kamera mod tuşuna 2 saniye basılı tıtarsanız bu sefer kırmızı led yanıp sönecektir ve ses kaydı başlayacakdır aynı tuşa bir kere daha basarsanız kayıt duracaktır.
Fotoğraf kalitesi video kalitesi gibi değil o beni pek tatmin etmedi.

Saatin saatini ayarlama.
Saat elinize ulaştığında video saat ayarı tabiki aşağıdaki gibi farklı olacaktır aşağıdaki görüntüler 30.05.2014 tarihinde çekildi.
Öncelikle bilgisayarınıza saati bağladıktan sonra time.txt adı altında dosya olacaktır bu dosyayı nod defteri ile açıp düzenleyin ve saati bilgisayarınızdan çıkarın ve açıp kapatın saat ayarı değişecektir.


























görüntü tam anlamıyla kaliteyi yansıtmamakta


ses kaydını indir dinle..


26 Mayıs 2014 Pazartesi

Kondansatör nasıl çalışır ?

Kondansatör, iki iletken plaka arasına dielektrik malzeme yerleştirilmesi ile elde edilen temel elektrik ve elektronik devre elemanıdır. Reaktif güç kontrolü, elektrik yükü depolama gibi özellikleri olan kondansatörler nasıl çalışır? Ayrıntılar yazımızda.








Bu bölümde öncelikle kondansatörün tarihçesinden, kondansatör çeşitlerinden ve kapasite değerlerinin okunmasından bahsedeceğiz.
 
 
Şekil 1: Kondansatör Genel Yapısı

 

 

Kondansatörün Tarihçesi


Kondansatör 1745 yılında, elektrik yükünü depolama çalışmaları yapan Hollandalı fizikçiPieter van Musschenbroek tarafından icat edilmiştir. İlk kondansatör ise iç ve dış kısmı metal folyo ile kaplı, ipek yalıtkan iplerle asılmış, içi su dolu Leyden şişesidir. Bu yüzden, kapasite birimi olarak ilk zamanlarda jar (şişe) kullanılmıştır. 1 jar yaklaşık olarak 1 nanoFarad'a eşittir.
 

 
Şekil 2: İlk Kondansatör Leyden Şişesi

 



Kondansatör 'C' harfi ile sembolize edilir ve birimi Farad'dır. Piyasada sığaç, kapasitör gibi isimlerle de anılmaktadır ve özelliklerine göre birçok sınıflandırma yapılmaktadır. En çok kullanılan sınıflandırma yöntemi ise dielektrik maddeye göre sınıflandırmadır.
 
 

Yalıtkan Malzeme Türüne Göre Kondansatörler


İki iletken plaka arasındaki yalıtkan maddenin seçimindeki en önemli unsur, kondansatörün kullanılacağı devredeki gerilim ve frekans değeridir.

1) Mikalı kondansatörler: Yüksek gerilimli devrelerde kullanılır ve çalışma voltajları 100V-2500V aralığındadır.

2) Seramik kondansatörler: Kapasite değerleri çok küçüktür ve sıcaklık değişimlerinden çok kolay etkilenir. Enerji kayıpları azdır ve bu sayede yüksek frekanslı devrelerde kullanılabilirler.

3) SMD kondansatörler: Çok küçük elektronik devrelerde kullanılmaktadır.

4) Elektrolitik kondansatörler: sıvılı ve kuru tip olmak üzere iki çeşittir. Bu tip kondansatörlerde + ve – kutuplanma mevcuttur ve çalışma voltajlarının üstünde bir gerilime maruz kaldıklarında ısınıp patlayabilirler.

Ayrıca sıvılı tip kondansatörler sadece 
doğru akım devrelerinde kullanılabilmektedir. Elektrolitik kondansatörlerin piyasada en çok kullanılan çeşitleri alüminyum elektrolitik kondansatör ve tantalum elektrolitik kondansatördür.

Alüminyum elektrolitik kondansatörün, düşük sıcaklıklarda kapasite kaybı eğilimi vardır ve yüksek frekanslarda kullanılamaz.

Tantalum elektrolitik kondansatör, düşük sıcaklıklarda yüksek performans gösterir. Kaçak akımı fazladır.
 
 
Şekil 3: Kondansatör Çeşitlerinin Çalışma Gerilimleri ve Kapasite Değerleri

 

Kutuplarına Göre Kondansatörler


1) Kutupsuz kondansatörler: Kapasiteleri pikoFarad – mikroFarad aralığındadır ve üretim aşamasında kutuplanmıştır. Devreye bağlanma şekli önemli değildir. Seramik ve mika kondansatörler bu grupta yer alır.

2) Kutuplu kondansatörler: Üzerinde + ve – işaret bulunmaktadır. Devreye bağlanma şekli çok önemlidir ters bağlanmaları durumunda bu kondansatörler patlar. Değerlikleri pikoFarad’dan başlar ve çok yüksek değerlere kadar devam eder.
 

Şekil 4: Kutuplarına Göre Kondansatör Çeşitleri




 

Kapasite Değişimine Göre Kondansatörler


Kondansatörler, kapasite değerlerinin değişimine göre sabit değerlikli kondansatör veayarlanabilir kondansatör olmak üzere ikiye ayrılır.
 

 
Şekil 5 : Ayarlanabilir Kondansatörlerin Gösterimi


1) Sabit değerlikli kondansatörler: Üretim aşamasında belirlenen kapasite değerinde sonradan değişiklik yapmak mümkün değildir ve bu nedenle devrede daha sonra ince ayar yapma imkanı yoktur.

2) Ayarlanabilir kondansatörler: Plakaların uzaklaştırılıp yakınlaştırılması ile kapasite değerlerinde değişiklik yapmak mümkündür. Bu kondansatörler varyabltrimer ve varaktörolmak üzere üç çeşittir. Bunlar arasındaki fark ise plakaların hareket ettirilme yöntemidir.

 


Şekil 6: Dünden Bugüne Kondanstörler

 

Kondansatörlerin Kapasite Değerlerinin Belirlenmesi


Kullanıcı için kondansatördeki en önemli iki değer: kondansatör çalışma gerilimi ve kondansatör kapasite değeridir.

Bazı kondansatörlerin çalışma değerleri üzerinde yazılıdır. Çalışma değerleri yazılı olmayan kondansatörlerde ise rakam ve renk kodları kullanılmaktadır.

Rakam kodlu kondansatörlerde son rakam kadar sıfır, kendisinden önce gelen rakamlara eklenir ve bulunan değer pikoFarad'dır. Örneğin üzerinde 202 yazan bir kondansatörün kapasitesi 2000 pF olarak bulunur.

Eğer rakamlar arasında nokta kullanılmışsa kondansatör üzerinde yazan sayı kapasiteyi mikroFarad olarak verir. Yani kondansatör üzerinde 0.5 yazıyorsa bu kondansatörün kapasitesi 0.5 mikroFarad'dır.
Şekil 7: Rakam Kodlu Kondansatör

 
Özellikle tantulum ve seramik kondansatörlerde renk kodları kullanılmaktadır. Renk kodlamasında her renk bir rakama karşılık gelmektedir. Bu kodlamada 1. ve 2. renkler anlamlı sayı dizisini oluşturur ve bu renklerin karşılık geldiği rakamlar aynen yazılır. Üçüncü renk ise anlamlı ilk iki rakamın yanına kaç tane sıfır ekleneceğini gösterir. Dördüncü renk kondansatörün toleransını yüzde olarak belirtir.
 

Şekil 8: Kondansatör Renk Kodları


Bu bölümde kondansatörün tarihçesinden, kondansatör çeşitlerinden ve değerliklerinin okunmasından bahsettik. Daha sonraki bölümlerimizde kondansatörlerin doğru akım ve alternatif akım analizlerinden, kullanım alanlarından, imalat ve tasarımlarından bahsedeceğiz.

Günlük Hayatımızda Kondansatörler


Kondansatör, iki iletken plaka arasına yalıtkan bir malzeme konulması ile elde edilen devre elemanıdır. Aradaki yalıtkan maddenin görevi ise iletkenler arasında oluşabilecek istenmeyen sıçramaları engellemektir.
 

Resim 1: Kondansatörün İç Yapısı




 
Kondansatör devrelerde frekans ayarlamakyük depolamakdepoladığı enerjiyi hızlıca serbest bırakmak gibi çeşitli görevler üstlenebilir. Bu görevleri günlük hayatta kullandığımız cihazlardan örnek vererek açıklayalım.

Fotoğraf makineleri, kameralar, cep telefonlarındaki flaşlar ani ve çok kısa süreli olarak ışık verir. Bu cihazlarda kullanılan kondansatörler, depoladıkları enerjiyi pillerin aksine çok hızlı bir şekilde serbest bırakır. Bu özellikleri sayesinde kondansatörlerin flaş tipi uygulamalarda kullanımları çok yaygındır.


Resim 2: Fotoğraf Makinesindeki Flaş Uygulamasındaki Kondansatörler

 
Radyo dinlerken, başka bir radyo kanalına geçmek istediğimizde frekans değişimi yaparız. Bu uygulamalarda ise ayarlanabilir kondansatörler kullanılır. İlk bölümde bahsettiğimiz bu modelde iletken levhalar arasındaki uzaklık değişimi frekans değişimini sağlar.


 
Resim 3: Radyolarda Frekans Değiştirmek İle Görevli Kondansatörler

 
Laptop şarj cihazımızın fişini çektiğimizde adaptörün ışığı bir süre daha yanmaya devam eder. Işığın sönmesine kadar geçen süre kondansatörün boşalma süresidir.

 

Doğadaki Dev Kondansatörler: Yıldırımlar


Elektrik devrelerinde kullandığımız kondansatörler küçüktür fakat bazı durumlarda etkisi çok büyük olabilir. Yıldırımlar, doğadaki kondansatörlere en iyi örnek olarak gösterilebilir.
 

 
Resim 4: Doğadaki Dev Kondansatörler Yıldırımlar





Yıldırımlar, bulutlar ile yeryüzü arasında oluşan bir şimşek türüdür. Şimşek çakması esnasında yeryüzünde pozitif yükler birikir ve negatif yükler bulutların altında toplanır. Gerilimin artması ile yeryüzü ve bulut arasında aynı kondansatörün levhaları arasında olduğu gibi bir elektrik boşalması olur.

 

Kondansatörün Akım-Gerilim Değişimi


Kondansatörü güç kaynağınıa bağladığımızda akım tüm devre boyunca akar ve kondansatörün iletken plakalarında + ve –yük birikimi olur. Güç kaynağı devreden kaldırıldığında elektrik alan yok olmaz ve kondansatör elektrik enerjisi depolamış olur. Bu durum için beklenmedik bir olgu diyebiliriz. Aynı laptop şarj cihazı örneğinde olduğu gibi.
 

 
Resim 5: Kondansatör Ve Pil

 
Çalışma konusunda biraz daha ayrıntıya inerek kondansatörlerin doğru akım ve alternatif akım altındaki davranışlarından bahsedelim.

 
►Kondansatörün DC Kaynağa Bağlı Olması Durumu

Kondansatör DC kaynağa bağlandığında devreden logaritmik olarak azalan bir Ic akımı geçer. Bu durumda kondansatör üzerindeki Vc gerilimi artmaya başlar. Buna kondansatörün dolması denir. Kondansatör dolana kadar devreden sadece sızıntı akımı geçer.

Kondansatör dolduktan sonra Ic akımı artmaya,  Vc gerilimi azalmaya başlar ve bu duruma kondansatörün boşalması denir.


Resim 6: DC Kaynağa Bağlı Kondansatörün Dolup-Boşalma Grafiği


Kondansatör dolana kadar iletim, boşalana kadar ise yalıtımdaymış gibi davranır.

 
►Kondansatörün AC Kaynağa Bağlı Olması Durumu
 
Kondansatör AC kaynağa bağlandığı zaman, DC devrede açıklanan olayın iki yönlü olarak gerçekleştiği gözlemlenir. AC devrelerinde kondansatörler, akım akışına karşı engel olmaz ancak bir direnç gösterir. Bu dirence kapasitif reaktans denir ve Xc ile gösterilir.
 

Resim 7: AC Kaynağa Bağlı Kondansatörün Gerilim Değişimi İle Dolup-Boşalma Grafiği

 
Kondansatörler gerilime duyarlıdır ve gerilim grafiklerinde sıçramalar olmaz. Ancak akım grafiklerinde sıçramalar yaşanabilir.

Kondansatörlü devrelere müdahele ederken kondansatörün yüksüz olduğundan emin olunmalıdır. Aksi durumlarda çarpılma riski ortaya çıkabilmektedir.